maandag 29 december 2008

Wat ging er mis in Amerika?


Na de aanslagen op 11 september 2001 was men in Amerika al bang voor een recessie. Om dit te voorkomen verlaagde het Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika) de rente zodat het makkelijker werd om geld te lenen. Het werd misschien wel te gemakkelijk gemaakt om geld te lenen.
Doordat het heel makkelijk was om geld te lenen stegen de verkoopcijfers van woningen enorm en daardoor ook het aantal afgesloten leningen. Leningen werden verstrekt tegen zeer lage rentes. De rente bedroeg op een gegeven moment zelfs 1%. Hypotheken met een variabele rente werden zeer goedkoop. In veel gevallen werden hypotheken verstrekt waarvan het geleende bedrag veel hoger was dan de waarde van het onroerend goed. Dit gold ook voor de overige leningen (het geleende bedrag had een hogere waarde dan hetgeen waarvoor werd geleend).
Er werd veelvuldig geleend voor luxe goederen, een extra auto, of voor het betalen van andere schulden. Zelfs al had men het vermoeden dat iemand niet aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen,dan werd toch een lening aan deze persoon verstrekt.
Doordat men in Amerika te gemakkelijk een lening kon afsluiten, steeg de vraag naar huizen. Het gevolg hiervan van was dat de prijzen van woningen aanzienlijk stegen. Veel mensen wilden hier een slaatje uit slaan, door makkelijk geld te lenen en hiervan huizen te kopen en weer snel met winst te verkopen. Op de lange termijn bleek dat veel leningen waren verstrekt aan mensen die niet kredietwaardig bleken te zijn. De banken hadden te grote risico's genomen. Zolang de huizenprijzen stegen bleven de nadelige gevolgen uit. Als men in de problemen kwam met het voldoen aan de verplichtingen, verkocht men het onroerend goed met winst en kon men de schuld aflossen.
Doordat de huizenprijzen zo stegen werden de huizen voor steeds meer mensen onbetaalbaar.
Toen de Federal Reserve een paar jaar geleden de hypotheekrente verhoogde kregen steeds meer mensen moeite om hun lening af te lossen. De mensen waarvan in deze periode de rentevast-periode afliep,kregen moeite om de nieuwe veel hogere rente te betalen. Steeds meer mensen konden niet meer voldoen aan hun verplichtingen er waren genoodzaakt om hun woning te verkopen. Hierdoor daalden de huizenprijzen. De vraag naar huizen nam steeds verder af en steeds meer banken en burgers kwamen in financiele problemen.
Vanaf 2006 stopten steeds meer banken met het verstrekken van hypotheken en leningen. In 2007 werden strengere regels opgesteld voor het kunnen lenen van geld. Nog steeds zitten veel Amerikanen met grote schulden en huizen die nog steeds in waarde dalen. De banken zitten ook diep in de problemen omdat ze geld hebben uitgeleend dan ze terugkrijgen.

maandag 15 december 2008

Nederlandse economie bijna in recessie

In het tweede kwartaal van 2008 was er sprake van een nulgroei van de Nederlandse economie. Ook in het derde kwartaal is de economie niet gegroeid ten opzicht van het tweede kwartaal.

Deze nulgroei in het derde kwartaal was vooral het gevolg door lagere consumentenbestedingen en lagere investeringen door het bedrijfsleven. De groei van de Nederlandse export liep in dit kwartaal ook terug.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal van dit jaar zijn ronduit slecht. De economie zal, zoals het er nu naar uitziet, krimpen. Nederland zal daadwerkelijk in een recessie belanden als de economie in het eerste kwartaal van 2009 ook krimpt. Er is dan sprake van een krimping van de Nederlandse economie in twee kwartalen op rij.

De Duitse economie belandde afgelopen kwartaal al in een recessie. Italie volgde als tweede
groot Europese land dat in een recessie belandde.

De economie van de eurozone (alle landen met de euro als munteenheid) is voor het eerst in zijn bestaan in een recessie beland. In het derde kwartaal van 2008 krompen de economieen van de vijftien eurolanden gemiddeld met 0,2 procent t.o.v. het tweede kwartaal.

dinsdag 9 december 2008

Recessie


Recessie is een woord dat we de laatste tijd dagelijks in de media tegenkomen. De letterlijke betekenis van het woord recessie volgens het woordenboek is: 'teruggang; economische achteruitgang, malaise, terugslag'.
In de praktijk wordt ook wel van een recessie gesproken als de groei van het BNP (Bruto Nationaal Product) gedurende twee opeenvolgende kwartalen negatief is.

Met name de kredietcrisis zorgt voor een achteruitgang van de Nederlands economie die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Op 8 december jl. bracht het CPB (Centraal Planbureau) een Decemberraming 2008 uit.
Deze raming is een prognose voor de komende twee jaar en voorziet in een krimping van de Nederlandse economie in het komende jaar met 3/4% en een licht herstel in 2010.
De hoofdpunten uit deze prognose zijn:

- wereldhandelsvolume neemt volgend jaar af;beperkt herstel in 2010
-onzekerheden ongekend groot
-werkloosheid loopt sterk op; volgend jaar 4,5 % van de beroepsbevolking werkloos in 2010
waarschijnlijk 6,5%
-inflatie en loonstijging gematigd
-vermogensverliezen temperen consumptiegroei
-koopkracht verbetert in 2009 en 2010; door met name de daling van de olieprijs
-bedrijven investeren minder
-internationale malaise treft uitvoer
-overheidsfinancien; begrotingsoverschot slaat om naar begrotingstekort